Az étkezés pozitív hatásai

Vannak emberek, akiket csak az étellel lehet lenyugtatni. Hangozzék ez bármilyen röhejesen is, ez így van. Higgyétek el nekem, ha ideges, frusztrált lesz a párotok legközelebb, vigyetek neki haza egy adag mekis kaját, vagy cipeljétek el a legközelebbi kajáldába. Több funkciója is van ennek. Egyrészről akármilyen dühös is, jól fog esni neki a törődés, mert látni fogja majd, hogy az egész miatta van, azért történik az egész gesztus, hogy kicsit jobb kedve legyen. Másrészt, amíg azon gondolkodik, mit egyen, addig sem a problémákon rágódik, illetve ha étterembe mentek, akkor az utazás, az odaút is olyan lélektani hatással bír – legalábbis amennyire én észrevettem –, hogy eltereli a figyelmét.

Én mindig ezt alkalmazom, hogy valamelyik ismerősömnek baja van. Áthívom őket, és sütök nekik egy piskótát, vagy akármit, esetleg direkt egy olyan helyre invitálom őket, ahol lehet enni is. Tuti, hogy alacsonyabb vérnyomással fognak távozni a találka végére.

Legutóbb a barátom, mire hazaértem, totál dühös volt, mert a zsír új Xiaomi telefonját leverte az éjjeliszekrényről, amikor megszólalt az ébresztő, és betört a képernyője. Totál ki volt persze, hogy biztosan egy vagyonba fog kerülni, és hogy csak ő lehet ilyen szerencsétlen. Na erre én már tudtam, mi a gyógyír. Mondtam, hogy irány kajálni. Ellenkezett ugyan, de mondtam neki, hogy ma még egy falatot sem ettem, és már nem bírom, majd ott kitaláljuk, mi lesz. (Egyébként kegyes hazugság volt, valójában már ettem, nem is sokkal korábban.)

Úgyhogy beültünk egy közeli kis helyre. Ő rendelt egy hamburgert, én meg csak egy kis salátát, mert annál nagyon többet nem is bírtam volna enni. Lényeg a lényeg, közben a telefonomról kikerestem neki egy Xiaomi szervizt ahol tökre olcsón megcsinálják a megrepedt kijelzőket.

Mire megkapta a burgert, már teljesen lenyugodott, és úgy evett, mint aki sosem volt ilyen éhes – vagy ilyen nyugodt. Utána egyből el is látogattunk erre a helyre, ahol ténylegesen barátságos áron megoldották a problémát, kifejezetten rövid idő alatt. Az új kijelzője fényesebb volt, mint sok ember jövője – ezt még a neten olvastam, ez a kedvenc hasonlatom. Mindenesetre ezekből a jövőkből sokkal fényesebb lehetne, ha kevesebbet idegeskednénk az egyébként piti dolgainkon. Pláne a pénzügyeken. Jó, tudom én, hogy a pénz forgatja a világot, de akkor is. Higgadt fejjel könnyebb megoldani ezeket. A párom is ahelyett, hogy kétségbeesetten, egy drága helyre beszaladt volna felindulásában, teli gyomorral, már tök lazán sétált be a Xiaomi szervizbe. És még jól is járt, mert a profi munka mellé a pénztárcáját sem kellett kiürítenie. Mindezt azért, mert nem adta át magát a felindulásnak. Leült, egy kicsit másra koncentrált, és úgy döntött később. Ezért jó megoldás az evés. Üljünk be a legközelebbi étterembe, és rendeljünk, de rögvest. Ne a bánat emésszen minket. Emésszünk inkább mi!