Étel, jacuzzi és a mikroorganizmusok

jacuzzi tisztításImádom a hasam. Ha tehetem, mindig megajándékoztatom valami ételkülönlegességgel, mert ha a hasam boldog én is az vagyok, gondolom ez mindenkinél így van. A legkülönfélébb éttermeket járom be, ha épp semmi halaszthatatlan dolgom sincs, és ha külföldre hív az utam, akkor is hasonlóképpen cselekszem!

Nem is olyan rég Indiába látogattam ki. Egy hatalmas multinál dolgozok és nekem kellett az ott megnyíló új szektorokban betanítanom az alkalmazottakat. Két hétig voltam távolt, napi 8-10 óra után nyugodt szívvel látogattam el, Újdelhi elkülönbözőbb éttermeibe. Megkóstoltam mindent, ami szem, szájnak ingere, meg azt is, ami nem. Rá kellett jönnöm szeretem az indiai fűszerezést a curry szósz volt ott a mindenem. Teljesen más ízű volt kinn, mint idehaza. Ami kicsit zavart, az a közlekedés és a kosz. Nem hiszem el, hogy egy nép ennyire igénytelen legyen, mondjuk az is igaz, hogy egy négyzetméterre jutnak hárman, és a népsűrűségből indulunk ki, akkor jogos, mert sok ember nagy rengeteg mocsokkal jár. Európaiként nehéz is elviselni ekkora népsűrűséget, nekem már attól is nagy undorom van, ha Pesten csúcsidőben kell közlekednem, és a Blaha Lujza téren kell átszállnom. Ennek okán, az utolsó pár napban már ki se mozdultam, inkább a szállodának az éttermeiben korzóztam. Találtam itt minden nemzetiségűt, gondolom, azért van ennyi fajta, hogy a vendégek, ha nem vágynak, csak hazai ízekre, akkor ne szenvedjenek hiányt. Utolsó nap próbáltam ki egy olyat, ami nagyon tetszett, meg nem is.

Az étterem különlegessége nem az étel volt, mert svédasztalos megoldás volt, hanem az, hogy egy hatalmas pezsgőfürdőből kellet enni. Hihetetlenül kényelmes volt, az ételekre se lehetett panasz, ízre nagyon is megfeleltek. Még is volt benne valami nagyon zavaró. Sokat gondolkodtam, hogy mi lehet, ami kicsit kedvemet szegi az egésztől, talán az, hogy mások félmeztelen testét látom miközben eszek, vagy belecsöppenhet egy kis medence víz a kajába, a magas pára? Aztán megvilágosodtam. Rengeteg ember megfordul itt és majszol valamit, lehet csak egy kis chipset, de lehet rákot vagy zöldségféléket, a probléma az, hogy bármit is eszik az ember biztos, hogy morzsál, vagy egy falat kiesik véletlen a szájából és az belekerül a vízbe! India tisztaságából kiindulva tartok attól, hogy nem takarítják megfelelően a medencét és rengeteg mikroorganizmussal étkezhetek egyszerre.

Hiszen a nem megfelelően tisztított medencék meleg családi fészket biztosítanak a gombáknak, algáknak, baktériumoknak és minden egyéb nyavalyának, amik az emberi szervezetre egyáltalán nincsenek jó hatással. Amúgy is elég paranoiás vagyok bőrbetegségek terén… Nincs annál gusztustalanabb dolog számomra, ha emberi, vagy akár állati bőrön valami bőrelváltozás ment vége.

A nem megfelelően tisztított medencék pedig ezt okozhatják!

Egy pezsgőfürdővel rendelkező barátom, már le is szokott arról, hogy elhív magukhoz, ha a buli a kád köré van szervezve, mert tudja, hogy mindig akadékoskodok és kérdezősködök azzal kapcsolatban, hogy mikor, hogyan és ki takarította ki. Igen is nagy odafigyelést érdemel, ha az ember nem veszi rá a fáradtságot arra, hogy rendbe tartsa saját kis nyugalomszigetét, akkor keressen fel egy szakembert, akinek a jacuzzi tisztítás a szakterülete. Biztos könnyen lehet ilyen mestert találni már a neten.

Had említsek meg néhány fertőzés típust, hátha ezzel is kicsit tudom ösztönözni eme remek találmány tulajdonosait, hogy fordítsanak kellő figyelmet erre. A leggyakrabban elkapható fertőzések tünetei például, hasmenés, szemgyulladás, gombásodások lábon vagy egyéb hajlatokban, vagy influenzaszerű tünetek. Elég kellemetlen dolgok ezek, érdemes ellenük védekezni, nehogy épen, egy gyomor vírust nyeljünk be és az aznapra tervezett étterem látogatást szabotálja!