Szusi és napelem

A barátnőmmel imádjuk a szusit. Nem gyakran szoktunk enni, de amikor csak lehet, ezt találjuk ki közös programnak. Próbálkoztunk már azzal is, hogy csinálunk otthon magunknak, de nem volt az igazi, inkább meghagyjuk az éttermeknek.

A múltkor is beültünk egy szusi bárba, mert már jó rég nem találkoztunk, és hát mivel is ünnepelhettük volna a viszontlátást, mint egy jó nagy adag maki falattal. A kedvenc helyünkre mentünk, ami szokás szerint tele volt. Nem is csodálkoztam, mert nagyon jó hely.

Miközben dumcsiztunk, arra lettünk figyelmesek, hogy a szomszéd asztalnál a napelem rendszerekről beszélgetnek. Tudom, hallgatózni nem szép dolog, de ez a téma érdekes volt. Arról volt szó, hogy a lány győzködte a párját, hogy új, közös otthonuk tetejére szereljenek napelemeket. Ezt hallva nekünk is sok kérdés jutott eszünkbe, de a további hallgatózás helyett inkább rákerestünk a témára a neten.

Az első oldal, amit kiadott, a napelemesrendszerek.info, rengeteg hasznos tudnivalóval szolgált. Részletesen le van írva, hogy hogyan működnek ezek a berendezések (nem akarom most részletezni, akit érdekel, utána tud olvasni a fenti linken) és hogy miért hasznosak a napelemek. Amúgy is érdekelnek a megújuló energiaforrások, és sok hasznos infóval szolgál a honlap.

Számomra a legérdekesebb az volt a napelemekkel kapcsolatban, hogy nem csak a napfényt, hanem a szórt- és mesterséges fényt is hasznosítani tudják, így nem csak a napsütéses órákon működik ez a szerkezet. Valamint még az, hogy ezek egyenárammá alakítják a foton energiát, de az elektromos berendezéseink váltóárammal működnek, így szükség van egy olyan szerkezetre, ami átalakítja az egyenáramot váltóárammá. Ezt pedig napelemes inverternek hívják.

Rengeteg egyéb hasznos infó van ezen az oldalon, és ha valaki kedvet kap a napelemek felszereltetéséhez, rögtön árajánlatot is kérhet a honlapon. Örülök, hogy nem csak egy kellemes csajos délutánunk volt, hanem valami újat is tanultunk.